Psykoterapi
Psykoterapi bygger på en dialog mellan Dig och psykoterapeuten. Psykoterapi kan ses som en samarbetsrelation.
I relationen söker man förståelse och insikt i sina livsmönster, symtom och sammanhang och får på så sätt hjälp med sina svårigheter och tillgång till sina resurser. Psykoterapi är en behandling i form av regelbundna samtal under längre eller kortare tid, från några veckor till flera år. Behandlingen sker under fastställda ramar vad gäller arvode, frekvens och tidsperspektiv.
Om mottagningen
På mottagningen arbetar Christina Fredlund (leg. psykoterapeut, handledare), Therese Wikström (leg. psykolog, PDT) samt Lisbeth Juhlin och Gitte Flaten (leg. psykoterapeuter).
Handledning
Att arbeta med människor innebär att också ständigt arbeta med sig själv. Det verktyg man själv utgör måste vårdas och utvecklas.
Kontakt
Välkommen att kontakta oss om du har frågor kring mottagningen eller önskar boka tid med oss för ett första samtal.
Korttidsterapi
Korttidsterapi är en fokuserad och tidsbegränsad form av psykoterapi. Du går i behandling cirka 15 samtal en gång i veckan. Det sammanlagda antalet gånger och fokus för behandlingen bestäms efter den inledande intervjun. Det psykoterapeutiska samtalet fokuseras sedan på den överenskomna problemformuleringen.
Kristerapi
Kristerapi är för Dig som befinner dig i en akut krissituation och behöver hjälp att bearbeta ett trauma eller samtala om en krisartad livssituation. Behandlingen är tidsbegränsad och fokuserad.
Konsulterande samtal
Vissa situationer i livet ställer krav på omvärdering och omorientering. En konsultation kan ge möjlighet till en sådan vändpunkt. Den kan genom råd och stöd öka din medvetenhet och förståelsen för olika handlingsalternativ.
Föräldrasamtal/konsultation
Om du/ni har hamnat i en situation med ditt barn eller din tonåring som känns svår att ta sig ur på egen hand, så kan du/ni vid ett eller flera samtal få hjälp att hantera relationen.
Om du inte är nöjd
Du kan kontakta Patientnämnden Skåne om du vill ha hjälp med att lämna synpunkter eller klaga på vården. Du kan även lämna synpunkter eller klagomål för en närstående.
Patientnämnden Skåne tar emot synpunkter och klagomål på offentlig hälso- och sjukvård som drivs av Region Skåne, hälso- och sjukvård hos privata vårdgivare som har avtal med Region Skåne, kommunal hälso- och sjukvård samt viss tandvård.
Patientnämnden kan hjälpa dig att få svar på dina synpunkter eller klagomål och informera om dina rättigheter i vården. De inkomna synpunkterna och klagomålen sammanställs sedan och slutsatserna kan användas för att vården ska bli bättre.
Här hittar du mer information om hur du går till väga om du vill lämna ett klagomål: Om du inte är nöjd med vården - 1177 (Öppnas i ny flik)